River Cottage sviestainiai


     

Pastaruoju metu mano vyras pradėjo domėtis sveika mityba ir greičiausiai tokiu būdu tikisi sulaukti 150 metų. Jis beveik atsisakė mėsos, pradėjo domėtis visokių rūšių kruopomis bei pupelėmis, avinžirniais ir dar visokiais ten lešiais, kepa naminę duoną ir dar visaip kitaip bando “nuprotėti.” Aš jam sakau, kad čia jau prasidėjo vidurio amžiaus krizė ir kiekvienas ją išgyvena savaip. Na bent jau džiaugiuosi, kad ta krizė pasireiškia savotiškai gerąja prasme: man beveik nebereikia gaminti, nes ką aš žinau apie sveiką mitybą, visada namuose yra naminės, skanios duonos ir šiaip šie jo pasikeitimai ganėtinai užkrečiantys. Nors ką aš žinau, man vistiek labai norisi mėsos…

Taigi patyrinėjau jo knygelę “Naminė duona” (D.Stevens) ir radau visai tokių neblogų sausainėlių receptėlį. Kaip visuomet mano prioritetas-pigus, lengvas, skanus!

Jums reikės: 175g minkšto sviesto, 90g smulkaus cukraus ir dar truputį apibarstymui, geras žiupsnis druskos, 2 vidutinio dydžio kiaušinių tryniai, 200g aukščiausiosrūšies miltų.

Prieskoniai (pasirinktinai): galima skaninti kuriuo nors arba keletu šių: 1 šaukštelis natūralaus vanilės ekstrakto, tarkuota vienos citrinos arba apelsino žievele, 1šaukštelis cinamono (geriausiai šviežiai malto).

Plakikliu vidutiniu greičiu plakite sviestą su cukrumui, kol masė taps beveik balta ir labai puri. Plakdami nepamirškite mentele nubraukti likučių nuo indo šonų. Sumažinkite plakimo greitį ir supilkite kiaušinių trynius , įberkite druskos ir pasirinktus prieskoniu. Paplakite dar pusę minutės. Su mentele įmaišykite miltus. Turi išeiti labai minkšta ir lipni tešla.

Miltuotomis rankomis iškrapštykite tešlą ant miltais apiberto paviršiaus. Suplokite ją į platų apskritimą, prireikus pamiltuokite. Tuomet uždenkite maistine plėvele ir valandą tegul pastovi šaldytuve, nes kočioti šią tešlą reikia tik atšaldytą.

Įkaitinkite orkaitę iki 140 laipsnių. Išvyniotą tešlą iškočiokite ant miltuoto paviršiaus, kad būtų 3 mm storio. 6 cm skersmens formele išpjaukite sviestainius. Su mentele juos atsargiai perkelkite ant nelipnios kepimo skardos ar kepimo popieriaus.

Kepkite 7-10 min, kol paruduos tik krašteliai-vidurys turi likti šviesus. Praėjus 7 minutėms, tikrinkite kas minutę. Ką tik ištraukti iš orkaitės sviestainiai bus dar minkšti, bet aušdami kietės. Ištraukus iš orkaitės gausiai apibarstykite cukraus pudra. Dar kelioms minutėms sviestainius palikite aušti skardoje, paskui atsargiai perkelktite ant grotelių.

SKANAUS!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: